Logo Little Green Box - Box repas bio, locale et zéro déchet
Je commande
Je commande
Presse |

Van vuilnisbak tot bord, hoe ons afval in onze maaltijden terechtkomt

Op het eerste gezicht lijkt het misschien moeilijk te geloven, maar tegenwoordig wordt het steeds duidelijker dat een deel van de vervuiling die we veroorzaken in ons voedsel terechtkomt. Helaas heeft dit een onherstelbare invloed op onze gezondheid. Hoe komt ons afval op ons bord terecht ? Dat gaan we in dit artikel uitleggen.

Via water

Watervervuiling is waarschijnlijk de meest directe manier waarop ons afval in ons voedsel terechtkomt. Neem bijvoorbeeld een blikje dat in het water is gegooid. Als het oxideert, komen de metalen die erin zitten vrij, die vervolgens worden opgenomen door de vissen en andere schaaldieren die daar leven en zelf worden gevangen en op ons bord belanden. Ditzelfde water, hoewel het achteraf wordt gefilterd, wordt ook gebruikt om gewassen te irrigeren en vee te drenken, wat ook op ons bord terechtkomt.

Van de grond

Op dezelfde manier als bij water, zal afval dat op de grond wordt gegooid afbreken en de bodem zal uiteindelijk alle materie die erin zit (plastic, metaal, chemicaliën, enz.) absorberen. Wanneer de grond wordt bevloeid voor landbouwdoeleinden, worden deze stoffen opgenomen door de planten, die ofwel in onze maaltijden terechtkomen (aardappelen, granen, enz.) of worden opgegeten door boerderijdieren. Deze stoffen komen dan terecht in ons vlees of zuivelproducten.

Door de lucht

Laten we tot slot eens kijken naar luchtvervuiling. Afval dat niet kan worden gerecycled, zal in de meeste gevallen worden verbrand, waarbij ‘dampen’ vrijkomen die in de lucht terechtkomen die wij inademen, maar die boerderijdieren ook inademen, om nog maar te zwijgen van de zware deeltjes die terug op de grond of in het water vallen en die, zoals we al eerder zeiden, op ons bord terechtkomen.

Welke invloed heeft dit op onze gezondheid en wat kunnen we eraan doen?

Al ons afval bevat stoffen die schadelijk voor ons kunnen zijn (zware metalen, plastic, enz.). Diezelfde stoffen, die we ondanks onszelf binnenkrijgen, kunnen na verloop van tijd een impact hebben op onze gezondheid (astma, kanker, vergiftiging door zware metalen, enz.) ) Hoewel het moeilijk is om vervuiling volledig uit te bannen, kunnen we wel actie ondernemen door zoveel mogelijk te kiezen voor zero waste door bijvoorbeeld te kiezen voor bulkproducten, te kiezen voor biologisch voedsel dat onze bodem respecteert en geen pesticiden gebruikt, onze verpakkingen zoveel mogelijk te recyclen en te hergebruiken en er zijn nog veel meer acties mogelijk.

Conclusie

Voedselvervuiling is een zorgwekkende realiteit die onze aandacht vereist. Door de bronnen van vervuiling te begrijpen en stappen te ondernemen om onze blootstelling te verminderen, kunnen we onze gezondheid en die van toekomstige generaties beschermen en de schadelijke invloed van vervuiling op ons voedsel minimaliseren. Laten we duurzame landbouwpraktijken zoals biologische landbouw aanmoedigen, initiatieven voor waterbescherming ondersteunen en verantwoorde voedselkeuzes maken. Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin onze maaltijden niet worden beïnvloed door vervuiling, maar worden gevoed door voedsel dat gezond en veilig is voor iedereen.

@ 2023 Little Green Box | Tous droits réservés • Mentions légales - Conditions générales de vente - Politique de confidentialité • Made by Lougiciel

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram